Mat

Det spirer og gror i vinduskarmen

Det er alltid veldig deilig når du ser at såingen gir resultater. Her ser dere bildet av 1 vinduskarm. Jeg har 8 slike vinduskarmer fulle av små nydelige planter. Den store til høyre er en paprikaplante som den minste gutten min hadde med hjem fra skolen i vinter. Den trives godt, og nå har det kommet nydelige blomster. Vi venter i spenning på paprika.

Tenk så deilig det er å bare fråtse i basilikum, vårløk, timian, oregano, bladpersille, koriander og kanskje ramsløk!

Basilikum kan du bruke til så mye, ja egentlig til alt. Pesto, tomatretter, salater, pasta, og som smak til brødskiva, både til gulost og leverpostei.
Du må bare huske på at når du skal ha bailikum til varme retter, har du den oppi rett før du skal servere.
Urter får ofte en forsterket smak når de blir litt varme, men varmes de for lenge/hard mister de smaken istedet. Dette gjelder forøvrig ikke

Timian, som også er en av mine favoritturter. Den bruker jeg i dressinger, til vilt, til påleggsbrødskiva, til fiskeretter, ja denne løfter all mat. Når du brunsteker steika di, ha kvaster med timian i.

Bladpersille er en innertier sammen med hvitløk, pasta og potet bl.a. Jeg foretrekker bladpersille fremfor kruspersille, men dette er jo en smakssak.

Oregano er en urt jeg ikke har brukt veldig mye, da den er ganske skarp, og også den må tilsettes retten til slutt, da kokingen gjør at den mister smaken. Veldig god på pizza, pasta, egg, rødt og hvitt kjøtt.

Koriander, er vel den urten jeg har bommet mest på når jeg har servert mat. Det er nemlig slik at noen av oss føler at de spiser såpe når de spiser koriander. Jeg er ikke en av de, jeg derimot elsker koriander og må vise hensyn til andre middagsgjester om jeg skal bruke det. En asiatiskinspirert rett MÅ ha koriander, den løfter rettene til nye høyder 🙂

Vårløk bruker jeg til så mye, i eggesalaten min, i den grønne salaten og på brødskiva sammen med kaviar eller leverpostei. Og ikke minst i asiatisk mat. Bare husk at denne heller ikke skal ha varme over lang tid. Jeg liker best å bare kutte den for så å strø den over maten. Det er bare så veldig godt!

Ramsløken er et eget kapittel for seg. Jeg har aldri spist ramsløk, men lengter etter å prøve. Det sies at den likner hvitløk.
Jeg kan ikke finne den her i trøndelag hvor jeg bor, så da må jeg prøve å dyrke den frem via frø. Dette har ikke vært en enkel sak, da bare et fåtall frø ser ut til å bli en plante. Men noen har kommet, og jeg gleder meg veldig til å sette den ut i bedet mitt. Oppdatering følger i løpet av sommeren.

         

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.